HABERLER

AYIN KONUĞU EGE SERBEST BÖLGESİ BÖLGE MÜDÜRÜ SN. M. ŞENAY SATOĞLU

HABERLER

AYIN KONUĞU EGE SERBEST BÖLGESİ BÖLGE MÜDÜRÜ SN. M. ŞENAY SATOĞLU

AYIN KONUĞU EGE SERBEST BÖLGESİ BÖLGE MÜDÜRÜ SN. M. ŞENAY SATOĞLU
01 HAZ
Haberi Paylaş :

Serbest Bölgeler, Türkiye'nin dışa açılımının sağlanması, dış ticaret hacminin büyüyüp genişlemesi, ihracat için yatırım ve üretimin artırılması, yabancı sermaye ve teknoloji girişinin hızlandırılması, ekonominin girdi ihtiyacının ucuz ve düzenli şekilde temin edilmesi, dış finansman ve ticaret imkânlarından daha fazla yararlanılması amaçlarıyla kurulmuştur. Serbest bölgede sağlanan teşvik ve avantajlardan yerli ve yabancı bütün firmalar eşit olarak yararlanmaktadır. İşleticiler ve kullanıcılar, yatırım ve üretim safhalarında Bakanlar Kurulunca belirlenecek vergi dışı teşviklerden de yararlandırılabilir.

 

Türkiye, bugün sayıları 19 olan Serbest Bölgelerinde üretim ve/veya ticaret faaliyetinde bulunan yerli/yabancı firmalar yoluyla, dünya pazarlarında kıyasıya rekabet etmektedir. Bu sayede bir taraftan ihracatı arttırmak, yeni istihdam alanları yaratmak ve ülkeye en son teknolojileri kazandırmak suretiyle ekonomik olarak kalkınma sağlanırken, diğer taraftan da refah seviyesi yükselen bölge insanlarının sosyal ve kültürel yaşantılarının olumlu yönde değişimi gerçekleştirilmektedir. 

 

Ege Serbest Bölgesinin Türkiye Serbest Bölgeleri arasında ayrı bir yeri vardır ve serbest bölgelerin kuruluş amacı ile beklenen tüm görevleri iyi bir şekilde yerine getirmiştir. 

 

 

Ege Serbest Bölgesi;

 

• En fazla doğrudan yabancı sermaye yatırımının yapıldığı, 

• En fazla teknoloji yatırımının yapıldığı, 

• En fazla istihdamın yaratıldığı, 

• En fazla ihracata dayalı üretimin yapıldığı bir ekonomik kalkınma modelidir. 

 

Ege Serbest Bölgesi; İzmir in Gaziemir ilçesinde, 11.01.1987 tarih ve 87/11401 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlenmiş olup, Yap-İşlet-Devret modeline göre 2.220.026 m²’lik alan üzerine kurularak 1990 tarihinde resmi olarak açılmıştır. 

 

Ege Serbest Bölgesinde yaklaşık 19.000 kişi istihdam edilmektedir. Bölgede bugün itibarı ile 75’i yabancı 120’si yerli olmak üzere toplam 195 firma faaliyet göstermektedir. Bölgede firmaların sektörler itibariyle dağılımı otomotiv yan sanayi, havacılık, tekstil, elektrik-elektronik, gıda, yapı malzemeleri, enerji yan sanayi, ambalaj malzemeleri, kimya ve metal şeklindedir. Ege Serbest Bölgesi Türkiye’deki tüm Serbest Bölgeler içerisinde ticaret hacmi, istihdam, sektör çeşitliliği ve ruhsat sayısı açısından ilk sırada yer almaktadır.

 

Bölgedeki ilk ticari faaliyetin gerçekleştiği 1990 yılından bu yana toplam ticaret hacmi 55,5 milyar ABD dolarına ulaşmıştır. Ege Serbest Bölgesi bir üretim ve ihracat merkezidir. 2013 yılı Mayıs ayında Bölgeden yurtdışına mal hareketi 801.985.587 ABD Doları olarak gerçekleşirken, 2014 yılı Mayıs ayında bu rakam 846.513.003 ABD Dolarına çıkarak % 5,55’lik olumlu yönde bir artış sergilenmiştir.  

 

Ege Serbest Bölgesinde yüksek teknolojiye sahip sektörlerde, özellikle havacılık ve otomotiv sanayinde kümelenmeler bulunmaktadır. Türkiye’deki ilk Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneğinin kurulması ile Bölgeye havacılık ve savunma sanayindeki sektörlerde faaliyet gösteren firmaların ilgisi ve yatırımları artmıştır.  Fokker Elmo ile Kale Pratt & Whitney firmaları buna en yakın örneklerdendir. Bölgede yer alan ve dünyadaki üç Uzay Kampından biri olan Uzay Kampı Türkiye uzay teknolojileri, bilim ve matematiğe ilgi duyan gençlerin bu konularda eğitilmesine olanak sağladığı gibi, meslek seçimlerinde karar vermelerine de yön gösterici olmaktadır. Ayrıca Ege Serbest Bölgesinde bulunan Çocuk Yuvasında Ege Serbest Bölgesi çalışanlarının çocuklarına bakım ve eğitim hizmeti ESBAŞ tarafından verilmektedir. 

Bu sitede çerezler kullanır. Siteyi kullanmaya devam ederseniz, çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz. Daha fazla bilgi için tıklayınız.