HABERLER

CUMMINS FABRİKA MÜDÜRÜ SN. KENAN KOLDAY İLE RÖPORTAJ

HABERLER

CUMMINS FABRİKA MÜDÜRÜ SN. KENAN KOLDAY İLE RÖPORTAJ

CUMMINS FABRİKA MÜDÜRÜ SN. KENAN KOLDAY İLE RÖPORTAJ
01 HAZ
Haberi Paylaş :

 Firmanızın Türkiye’deki ve dünyadaki konumu nedir?

2013 yıl sonu itibariyle Cummins dünyada 48.000 çalışanı bulunan, 190’dan fazla ülkede faaliyet gösteren, 17.3 milyar USD cirolu bir Amerikan firmasıdır. 2012 yılında Fortune 500 sıralamasında 150. sırada yer almıştır. Cummins firmasının 8 alt iş ünitesi bulunmaktadır. Ana iştigal konumuz 2.8 litreden büyük hacimli motorlar ve bu motorların tamamlayıcı ürünlerini üretmektir.

 

2014 yılı Mayıs ayı itibariyle 103’ü Cummins çalışanı olmak üzere fabrikamızda toplam 130’a yakın kişi çalışmaktadır. Halihazırda iki üretim hattımızda hava ve yakıt filtreleri üretmekteyiz. Hem satış sonrası hem de OEM müşterilerimize hizmet vermekteyiz.

 

Firmanızın kuruluşundan bugüne gelişmesine ilişkin bilgi verir misiniz?

Firmamızın temel atma törenini 06 Mayıs 2012 tarihinde gerçekleştirdik ve 01 Haziran itibariyle de ilk çalışanlarımızı işe aldık. Bu ilk 7 kişilik kadroya Amerika ve Fransa’da ki tesislerimizde 1,5 ay kadar eğitim verdikten sonra ekibi büyütmek için işe alımlara devam ettik. Buna paralel olarak da uluslararası faaliyet gösteren kalabalık bir proje grubu kuruldu. Bu grupla beraber İzmir fabrikasının inşaatı, şirketin kanuni altyapısının kurulması, operasyonel süreçlerin Cummins süreçlerine uyumlu ve lokal prosedürlere uygun şekilde dizaynı ve hayata geçirilmesi, IT altyapısının kurulması gibi işlerle ilgili 8 ay kadar zaman geçirdik. 2012 Nisan ayı itibariye ilk hattımızda üretime başladık ve sonrasında Mayıs 2012’de ilk sevkiyatlarımızı gerçekleştirdik. 2012 yılı sonunda fabrikamızda yakıt filtresi üreten ikinci hattımızı kurduk. 2011 yılı kanuni ve operasyonel altyapının kurulması, 2012 yılı operasyonların başlaması ve 2013 yılı ise fabrika operasyonların tam faaliyete geçirilmesi olarak adlandırılabilir. 2014 yılı için ise sürekli iyileştirme ve süreklilik sağlayıcı çalışmalarımız ön planda, bununla beraber mevcut hatlarımıza yeni işler getirmek için çalışıyoruz. Aynı zamanda biri 2015, diğeri 2016 yılı için 2 yeni hat üstünde de çalışıyoruz.

 

Firmanızın üretim, istihdam ve yatırım verilerini değerlendirir misiniz?

Yılda 540 bin adet hava filtresi ve 60 bin adet yakıt filtresi üretiyoruz. 103’ü Cummins elemanı olmak üzere toplam 130 çalışanımız var.

 

Ege Serbest Bölgesinde faaliyet göstermek, size ne gibi avantajlar sağlıyor?

Buradaki yatırım ve faaliyet ortamının olgun bir yapıya sahip olması bizim için çok önemli. Uzun zamandır yabancı yatırımcılara hizmet vermenin getirdiği bir olgunluk ve tecrübe var. Bu da bizim gibi yatırımcılara esneklik ve verimlilik katıyor. Serbest Bölgelerin vergisel avantajları zaten aşikar, ancak kambiyo mevduatının bölgede geçerli olmaması bizim gibi Türkiye’mize ilk defa yatırıma gelen ve ülkemizi her yönüyle yeni tanıyan firmaların alışmaları için zaman duymasını gerektiriyor. 

 

Ülkeye yatırım yapan yabancı firmaların serbest bölgelere bakışı nasıl?

Maalesef İzmir, komşumuz olan Manisa gibi bir yatırım teşviki kapsamına girmiyor. Ancak Serbest Bölgelerin KDV istinası, gelir vergisi istisnası, kurumlar vergisi istisnası gibi avantajları yatırımı cazip kılıyor. Buna bir de profesyonel bölge yönetimini, havalimanı ve limanlara yakınlığı ve İzmir’de kaliteli iş gücünü de katarsak bu cazibe daha da artıyor. Bir büyüğümün güzel bir lafı vardır, der ki “yabancılar Türkiye’ye gelmeden önce nazlanırlar ancak bir kere geldi mi de dönmek istemezler”. Buna kesinlikle katılıyorum, zira Ege’nin incisi İzmir’in tarihi ve kültürel mirasıyla yoğrulmuş şehir yaşantısı bir Avrupa veya Kuzey Amerika şehirlerinden geride kalmıyor. Hatta turistik ve özgürlükçü yapısı ile yabancıların çok rahat ettikleri bir şehir ve yatırım ortamı haline geldi. Rahatça söyleyebilirim ki, İzmir yabancıların yatırım yaparken beklediklerinden daha fazlasını buldukları bir şehir. Ayrıca İstanbul’a göre maliyetler daha az. 

 

2014 yılının başından bu yana baş gösteren ekonomik gelişmeler firmanızı nasıl etkiliyor? Bu durum yatırımlara nasıl yansıyor?

Türkiye’deki gelişmeler bizi az etkiliyor, zira fabrikamız Avrupa ve Afrika bölgesine satış yapıyor. Ancak 2008 ekonomik krizi sonrası Avrupa’nın henüz toparlanmamış olması ve satışların istenenden zayıf gitmesi İzmir fabrikamızda planladığımız yatırımları geciktirmekte.

 

Sosyal sorumluluk çalışmalarınız hakkında bilgi alabilir miyiz?

Sosyal sorumluluk Cummins’in en temel değerlerinden birisidir ve bu değerler kurucularımızdan gelmektedir. Cummins Foundation her yıl Cummins Global olarak faaliyet gösterdiğimiz ülkelerdeki sosyal sorumluluk projelerinde yer alır. CIT projelerinde bağışı tercih etmeyip emek yoğun katılmayı teşvik ediyor. Foundation değişik ülkelerdeki değişik projelere bağışlar yapıyor. Tabii ki Çevre, Eğitim ve Sosyal Adalet başlıkları altındaki projelere. 

 

2 ana grupta faaliyet vermekteyiz. Birincisi; her yıl şirketimiz çalışanlarını en az 4 çalışma saatini sosyal sorumluluk projelerine ayırması için teşvik ediyor. Her fabrika veya tesiste CIT adını verdiğimiz bir çalışma grubu var ve bu gruplar yıllık sosyal sorumluluk projelerini belirleyip, çalışanlarımızla uygulamaya koyarlar. Bunlar küçük projelerdir.

 

İkincisi; Cummins Türkiye’nin de içinde bulunduğu 6 ülkeyi belirledi. Bu 6 ülkede TEC (Topluluklar İçin Teknik Eğitim) adı altında projeler yapıyoruz. TEC Technical Education for Communities’in kısaltması. İzmir’de TEC projesi kapsamında Ege Üniversitesi ile birlikte çalışıyoruz. Buradaki Mekatronik Yüksekokulu'nu aktive ettik. Schneider, AKG, Gates, Mahle, Delphi Diesel, Fokker Elmo, CMS gibi İzmir’in önde gelen firmalarıyla birlikte çalışarak okulun ders programını sanayinin ihtiyacına göre belirledik. Zira bu programın amacı 2 yıllık üniversite mezunu kişileri iş hayatına kazandırmak ve onları İngilizce başta olmak üzere sanayi firmalarının ihtiyaçlarına göre eğitmek. Yani yetkin teknik personel açığını kapatmak için anlamlı bir proje. Bir diğer amaç da bayanların iş hayatına katılım oranını arttırmak. Zira bu oran geçtiğimiz 20-30 yılda düşmüş. 

 

Peki neden Mekatronik? Çünkü bu geleceğin mesleği ve bayanlar için de iyi bir fırsat. 

 

Cummins olarak, Ege Üniversitesi ile birlikte çalışarak IZKA'dan 380 bin USD aldık. Biz laboratuvarların kurulmasına destek veriyoruz. Bu parayla Mekatronik Yüksekokulu'ndaki eksik olan ve ihtiyaç duyulan laboratuvarları kuruyoruz. Programın amacı hem okul ortamında hem de iş yaşamında bilfiil eğitim vermek ve çocuklarımızı yetiştirmek. İngilizce program da var, soft skills diye adlandırdığımız EQ becerileri de. Eğitimin yanı sıra öğrencilere kariyer desteği de veriliyor.

 

Bu sene okulun ilk yılıydı ve şu anda birisi kız olmak üzere toplam 27 öğrencimiz var. Toplam kontenjan 30 kişi. Kız öğrenci katılımı az olduğundan Milli Eğitim Bakanlığı’ndan destek vermelerini rica ettik ve beklediğimiz destek 2014-2015 eğitim öğretim dönemi ile birlikte bayanların katılımı için %50 kota koyma kararıyla geldi. Bu projemiz ve bizler için muhteşem bir destek ve gelişme oldu. Kota alabilmek işin başlangıcı. Ailelerin ve kızlarımızın kendileri için en doğru kararı verebilmelerine yardımcı olabilmek adına; Mekatronik Yüksekokulu, mesleğin geleceği ve hatta TEC programının avantajlarını anlatmak için 8. Sınıf öğrencilerine kadar giderek projemizi ve vizyonumuzu anlatıyoruz. Zorlama yok, bilgilendirme var. Herkes kendi hür iradesi ile doğru kararı verebilir ama önemli olan doğru bilgiye kolay yoldan ulaşmaları.

 

 

 

Bu sitede çerezler kullanır. Siteyi kullanmaya devam ederseniz, çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz. Daha fazla bilgi için tıklayınız.