Nasıl Bir Ekonomi Zirvesi’ nde konuşan ESBAŞ CEO’ su Dr. Faruk Güler, sadece ucuz iş gücü amacıyla gelen şirketler serbest bölgelere gelmesin dedi.
Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) İzmir Şubesi organizasyonunda, Ege Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi A.Ş. (ESBAŞ) ev sahipliğinde, ESBAŞ Teknoloji Merkezi Konferans Salonunda 2023'te Nasıl Bir Ekonomi Paneli ve Nasıl Bir Ekonomi Gazetesi- İzmir Basın Temsilcileri ve Kurumsal İletişim Yöneticileri Zirvesi gerçekleştirildi. EMD İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Murat Demircan moderatörlüğündc gerçekleştiren toplantıya ESBAŞ CEO'su Dr. Faruk Güler, Ekonomi eski Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Meclis Başkam İbrahim Gökçüoğlu, Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) önceki dönem Başkanı Sabri Ünlütürk, Ege Tekstil ve Konfeksiyon ihracatçıları Birlik Başkanı Burak Sertbaş, EGEV Başkanı Mehmet Ali Susam ile iş dünyası temsilcileri ve sivil toplum örgütlerinin yöneticileri katıldı. Toplantıda Nasıl Bir Ekonomi Gazetesi yönetimi ve yazarları yeni gazetenin kuruluş sürecini, İzmir basın temsilcilerine ve kurumsal iletişim yöneticilerine anlattı. ESBAŞ CEO'su Faruk Güler de Batı Anadolu Serbest Bölgesi (BASBAŞ) ile ilgili bir sunum gerçekleştirdi. Hem ESBAŞ hem de BASBAŞ'ta ucuz iş gücü için gelen şirketleri istemediklerini ve teklifleri reddettiklerini söyleyen Güler, Ege Serbest Bölgesinde 24 bin kişilik istihdam sayısına ve 2.5 milyar dolarlık ihracat miktarına ulaştıklarını, Bergama'da da aynı başarıyı yakalayacaklarını söyledi. Güler,"İnsan gücünü tolare edemeyecek ve insanların fikirlerinden, yaratıcılığından, deneyiminden faydalanmayı planlamayan şirketler zaten serbest bölgelere gelmesin. Çünkü biz sürdürülebilir bir işletmenin işçiyi ucuz iş gücü olarak görmediğine ve insanların fikirlerinden, düşüncelerinden faydalanması gerektiğine inanıyoruz. ESBAŞ ve BASBAŞ'da sadece insan gücü ucuz diye gelen şirketleri burada istemiyoruz. İnsan gücünden, insan beyninden, yeteneklerinden faydalanıyor olması lazım. Buralarda olmanın amacı ucuz iş gücü olmaması gerekiyor. İzmir yatırım için en uygun şehirlerden bir tanesi, hepimiz bunun farkındayız. Kuzey İzmir gerçekten yatırım için Türkiye'nin en iyi uygun bölgesi oldu. İhracata yönelik üretim yapıyorsanız, yüksek personel gideriniz varsa, üretimde ithal girdi kullanıyorsanız ve her şeyiniz kayıtlı ise serbest bölgeler sizin için donatılmış alanlardır. Biz de bu alanlara yatırımcıları davet ediyoruz" dedi.
RES’TE BASBAŞ ÜRETİM ÜSSÜ OLABİLİR
İzmir'in rüzgar enerjisinde ekipman ve enerji üretiminde önemli bir merkez olduğunun altını çizen Güler, deniz üstü rüzgar enerjisine de dikkat çekti. Güler, "Türkiye'de üretilen rüzgar enerjisinin çok önemli bir kısmı İzmir'de üretiliyor. Artık büyük yatırımların yanı sıra, küçük parça ve yazılım üretimine kadar çeşitli alanlarda firmalar da faaliyete başladı. Artık sadece karada değil deniz için de üretimler yapılmaya başlandı. Yüzer platformlarla rüzgar enerji santralleri (RES) denizde kullanılıp elektrik üretiliyor. Diğer yandan elektrikli araba gibi hareket halindeki araçların şarj edilmesi için DC hidrojen ile birlikte hibrit teknolojiler konuşuluyor. H Hidrojen 3 dakikada doluyor ve aracı yaklaşık bin kilometre götürüyor. Ama hidrojen için DC çok elektrik gerekiyor. Ama denizin ortasına rüzgar türbini koyup hidrojeni o adada üretirseniz çok daha ucuza yeşil hidrojen üretmiş olursunuz. Böylece elektrikli araçların akü sorunu da ortadan kalkacak. Bu tür yatırımlar için BASBAŞ bir üretim üssü olabilir" ifadelerine yer verdi.
Bu sitede çerezler kullanır. Siteyi kullanmaya devam ederseniz, çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz. Daha fazla bilgi için tıklayınız.