HABERLER

EGE SERBEST BÖLGESİ, PANDEMİNİN KAYIPLARINI 5 AYDA KAPATTI

HABERLER

EGE SERBEST BÖLGESİ, PANDEMİNİN KAYIPLARINI 5 AYDA KAPATTI

EGE SERBEST BÖLGESİ, PANDEMİNİN KAYIPLARINI 5 AYDA KAPATTI
30 OCA
Haberi Paylaş :

Ege Serbest Bölgesi, ticaret hacminde son 5 ayda kaydettiği artış oranı sayesinde, pandeminin kayıplarını telafi etti ve 2020’yi bir önceki yıla yakın bir seviyede kapattı. ESB’nin 2021 yılında ticaret hacmini pandemi öncesi rakamların da üzerine çıkarması hedefleniyor.  

Bir önceki yılın aynı aylarıyla kıyaslandığında, ticaret hacmini 2020’nin Ağustos ayında yüzde 5.9, Eylül ayında yüzde 12.9, Ekim’de yüzde 5, Kasım ayında yüzde 8.1 oranlarında arttıran Ege Serbest Bölgesi, Aralık ayını da yüzde 9.2 artışla tamamlayarak, küresel piyasalarda pandemi kaynaklı oluşan durgunluğa rağmen ticaret hacmini 5 ay üst üste attırmayı başardı. 5 ayın ortalaması alındığında ESB’nin ticaret hacmindeki artış aylık yüzde 8.22 civarında, son 5 ayda ihracatındaki aylık artış ortalaması ise yüzde 6 oranında gerçekleşmiş oldu.

Pandemi nedeniyle geçtiğimiz yıl Mart ayından itibaren global piyasaların hızla kapanmaya başladığını ve bu durumun Ege Serbest Bölgesinin ticaret hacminde Nisan ve Mayıs aylarında yüzde 50’ye varan oranlarda kayıplara yol açtığını hatırlatan Ege Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi A.Ş.-ESBAŞ Yürütme Kurulu Başkanı Dr. Faruk Güler, yılın tamamında yaşanan son derece zor şartlara rağmen Bölgenin ticaretinin yılın son 5 ayında hızlı bir toparlanma içine girdiğini ve kayıpların yıl sonuna kadar büyük oranda telafi edildiğini vurguladı.  

Normalleşme Yaz Sonu Başladı

Coronavirüs krizinin yoğun olarak yaşandığı Ağustos ayından itibaren Ege Serbest Bölgesinin ticaretindeki daralmanın yerini toparlanmaya bıraktığını vurgulayan Dr. Güler, devam eden aylarda da pandemi öncesi dönemin ticaret rakamlarının aşılmış olmasının yılsonu hedeflerini yukarı yönlü revize etmelerini sağladığını ifade etti.  2019’un aynı dönemi ile karşılaştırıldığında, ESB’de Ağustos ayında yüzde 5.9 oranındaki artışla 304 milyon 933 bin dolar, Eylül ayında yüzde 12.9 oranında artışla 380 milyon 361 bin dolar, Ekim ayında yüzde 5 oranında artışla 377 milyon dolar ve Kasım ayında yüzde 8.1 artışla 374 milyon 105 bin dolar tutarında ticaret yapıldığı bilgisini veren Dr. Faruk Güler, Aralık ayında ise yüzde 9.2 artışla 390 milyon 500 bin dolarlık ticaret yapıldığını ve yılın, toplamda 3 milyar 844 milyon dolar tutarındaki ticaret hacmi ile kapatıldığını belirterek, “Bu yıl ulusal ve küresel piyasalarda yaşanan tüm ekonomik ve sosyal zorluklara rağmen 2020 yılını 4 milyar dolara yakın bir ticaret hacmi ile kapattık” diye konuştu.

2021 Yüksek Oranlı Büyüme Yılı Olacak

Dr. Faruk Güler, aşılamanın da ekonomilerde yaratacağı rahatlama ile birlikte, yaklaşık bir yıldır minimum seviyede dönen global ticaretin 2021’in ilk aylarından itibaren bir canlanma içine gireceğinin sinyallerini, bölgedeki firmalara gelen siparişlerdeki, sınırlı da olsa, artıştan gördüklerini belirterek,  Ege Serbest Bölgesinin 2021 yılında ticaret hacmini, pandemi öncesi rakamların da üstünde bir seviyeye taşıyacağını vurguladı. Güler, “Umarız Covid-19 salgını, dünya çapında bugünkü seviyelerden daha kötüye gitmez” dedi.

Pandeminin küresel ekonomi üzerindeki etkisinin henüz devam ettiği dönemde, Ege Serbest Bölgesinin üretim ve satışlarda artıya geçen üretim merkezleri arasında olduğunu belirten Dr. Faruk Güler, şunları söyledi: “Üretim hacmi, istihdam ve ticaret hacmi bakımından bölgemizdeki rakamlar hızla eski seviyelerine çıkıyor. Ağırlıklı olarak yüksek teknolojili ürünlerin üretildiği ve küresel piyasalara çalışan firmaların bulunduğu Ege Serbest Bölgesi, üretimde sağladığı ivme ile bu zor dönemde ulusal ekonomiye büyük katkıda bulunmaktadır.“ 

Steril Üretim, Fabrikalarda Standart Oldu

Dr. Faruk Güler, Ege Serbest Bölgesinde pandemi sürecinin son derece iyi yönetildiğini ve yaklaşık 10 aydır devam eden steril üretim deneyiminin, üretim sürecinin salgın nedeniyle sekteye uğramasının riskini azalttığını vurguladı. Bu durumun da Ege Serbest Bölgesinin ihracatını ve ticaret hacmini daha yüksek oranlarda arttıran önemli bir etken olduğunu ifade eden Dr. Güler, şöyle konuştu: “Bölgemizdeki firmalar, Covid-19 virüsünün yayılmasını önleme konusunda başından beri son derece hassas davranıyor. Bölgemizdeki ortak alanlarda ve firmalarda virüsle mücadele konusunda bilimin öngördüğü tüm önlemler alınmış olup, bulaş olması durumunda yayılımın minimum seviyede tutulması noktasında gerekli aksiyon planı titizlikle uygulanıyor. Yeni üretim standardı haline gelen steril üretim koşulları sayesinde bölgemizde üretim süreci şimdiye kadar çok fazla sekteye uğramadan devam etti.”  

Bu sitede çerezler kullanır. Siteyi kullanmaya devam ederseniz, çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz. Daha fazla bilgi için tıklayınız.