Ege Serbest Bölgesinde günde 20 binden fazla kişiye yemek üreten ESBAŞ, kuruluşunun 30. yılında Türkiye’nin en modern yemek üterim tesislerinden birini hizmete açtı.
Yalın üretim felsefesi ve tekniklerinin kullanıldığı yeni ESBAŞ Gıda Üretim Farikası, yemek üretim kapasitesini de günlük 20 bin kişiden 30 bin kişiye çıkardı. Bünyesinde, ‘Yemeği Keşfetmeye Hazır mısın? temasıyla, insanın ilk çağlarından günümüze yemek kültüründeki gelişmelerinin anlatıldığı ESBAŞ Gastronomi Sergi Alanı ile ‘Yemeği Deneyimlemeye Hazır mısın?’ teması işlenen ‘Ar-Ge Mutfağını’ barındıran yeni fabrikada planlama süreci tam otonom ile yönetiliyor.
Ege Serbest Bölgesinin genişleme alanında kurulan ve açık alanı 15 bin, kapalı alanı ise 11 bin metrekare büyüklükte olan yeni üretim fabrikasında, gıda güvenliği konusundaki en yüksek standartlar uygulandı. ISO Kalite Sistemlerine uygun projelendirilen tesiste iş sağlığı ve güvenliği (İSG), gıda güvenliği, alanların optimum kullanımı, maksimum verimlilik ile iç ve dış müşteri memnuniyeti ön planda tutuldu. Çevreci uygulamalarla maksimum seviyede enerji ve su tasarrufu sağlandı.
Yeni tesis hakkında bilgi veren ESBAŞ Yürütme Kurulu Başkanı Dr. Faruk Güler, pandemi nedeniyle yatırımların durma noktasına geldiği bir dönemde, Türkiye’nin en modern ve büyük yemek fabrikalarından birini tamamlamış olmaktan ve yatırımı, şirketlerinin kuruluşunun 30. yılında hizmete açmaktan dolayı büyük mutluluk duyduklarını ifade etti. Kuruluşundan itibaren Ege Serbest Bölgesindeki firmalara yemek üretimi yapan ESBAŞ Gıda İşletmelerinin mevcut üretim tesisini daha mükemmel hale getirmek amacıyla 2017 yılında yeni bir üretim fabrikası yatırımını yapmaya karar verdiklerini aktaran Dr. Güler, şunları söyledi: “Çalışanlarımızla birlikte Kaizen çalıştaylarımız kapsamında verimlilik çalışmaları yaparak, yeni tesisimizi tasarladık. Son teknolojiye sahip ekipmanlar ile ISO Kalite Sistemlerine uygun, iş sağlığı güvenliği (İSG), gıda güvenliği, alanların optimum kullanımı, maksimum verimlilik ve müşteri memnuniyetini ön planda tutarak projeyi hayata geçirdik. Yalın üretim felsefesi ve tekniklerinin kullanıldığı ESBAŞ Gıda Üretim Fabrikasını 350 günde tamamlayarak, şirketimizin kuruluşunun 30. yılını kutladığımız 2020 yılının sonlarına doğru hizmete açmış olduk.”
Dr. Faruk Güler, son teknoloji ile donatılan yeni fabrikada üretim, organizasyon ve lojistik kayıplarının minimize edildiğini, dijital sistemlerle fabrikanın süreç akışlarının kontrol ve takip edildiğini, sürdürülebilirlik yaklaşımı ile de üretim süreçlerinin performans sonuçlarının sürekli izlendiğini vurguladı. ESBAŞ Gıda Üretim Fabrikasının sahip olduğu yalın üretim felsefesi ve onu destekleyen yapay zeka ile benzerlerinden ayrıldığını vurgulayan Dr. Güler, yeni yatırımları hakkında şu bilgileri verdi: “Sürdürülebilir ekonomilerin ancak çevreci enerji kaynaklarıyla mümkün olduğuna inanan ve bu doğrultuda güçlü bir adım atarak yeşil enerji sertifikası alan bir şirket olarak, yeni tesisimizi de enerji etkin bina konseptine uygun inşa ettik. Yeni tesisimizde, süreç alanlarında elektrik scada sistemi kurularak, enerji takibi ve uzaktan kontrol sistemi ile verim artışı sağlanmıştır. Isı geri kazanım cihazları ile maksimum enerji tasarrufu sağlanmakta, ışık tüpleri ile gün ışığından yararlanılarak, tesisin aydınlatılmasında kullanılmaktadır. Binada iklimlendirme otomasyonu kurularak ortam koşulları maksimum verim ile sağlanmaktadır. Yağmur suyu ve gri su depolanarak, filtrasyondan geçirildikten sonra bahçe sulamasında kullanılmaktadır.”
ESBAŞ Gıda İşletmeleri Tesisinin, ESBAŞ Bilgi Sistem ve Teknolojileri Biriminin geliştirdiği özel bir yazılımla yönetildiği bilgisini veren Dr. Faruk Güler, ‘Akıllı Menü Planlama Gıda Fabrika Otomasyonu’ adı verilen yazılım ile tesiste ürün tedariğinden, stok yönetimine ve menü planlamaya kadar tüm süreçlerin yapay zeka tarafından yönetildiğini belirtti.
ESBAŞ Gıda Üretim Tesisinde, ilkel insanın beslenme alışkanlıklarından, modern mutfaklara kadar yemeğin tarihsel gelişiminin çeşitli görseller ve materyallerle sergilendiği ‘Yemek Keşif Alanı’ da kuruldu.
Dr. Faruk Güler, ‘Yemeği Keşfetmeye Hazır mısın?’ temasıyla, sergi alanı formatında kurulan ‘Yemek Keşif Alanını kurarak, insanlığın yerleşik hayata geçtiği ilk yer olan Anadolu’da önemli bir eksikliği gidermiş olduklarına inandığını belirterek, “Bu sergi alanının, dünyanın en zengin mutfakları arasında bulunan Türk Mutfağının da anlatılacağı daha kapsamlı yemek alanlarının kurulmasına örnek teşkil etmesini diliyoruz. Yeni üretim tesisinin bünyesinde bir de Ar-Ge Mutfağı kurduk. ‘Yemeği Deneyimlemeye Hazır mısın?’ temasına uygun kurulan bu alanda çoklu yemek denemelerinin yanı sıra pişirme eğitimleri de verilecek” dedi.
Bu sitede çerezler kullanır. Siteyi kullanmaya devam ederseniz, çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz. Daha fazla bilgi için tıklayınız.