HABERLER

İZMİR’İN İSTİHDAM DEPOSU: EGE SERBEST BÖLGESİ

HABERLER

İZMİR’İN İSTİHDAM DEPOSU: EGE SERBEST BÖLGESİ

İZMİR’İN İSTİHDAM DEPOSU: EGE SERBEST BÖLGESİ
19 EYL
Haberi Paylaş :

Pandemi sonrası yakaladığı hızlı büyüme ivmesini sürdüren Ege Serbest Bölgesi, istihdam, ticaret hacmi ve ihracat rakamlarında sağladığı artışla, kent ve ülke ekonomisine güç kazandırmaya devam ediyor. Bölge bu yıl 2 bin 70 kişiye yeni iş alanı açarak toplam istihdam sayısını 23 bin 370 kişiye çıkardı. Ege Serbest Bölgesi ticaret hacmini ise yılın 8 ayında yüzde 12,7 artırarak 3 milyar 426 milyon doların üzerine çıkardı.   

İstihdam sağlayan ve ihracata dönük üretim merkezi olan Ege Serbest Bölgesi, yılın 8 ayında sağladığı ekonomik büyüme ile ülke ekonomisine sunduğu katkıyı arttırmaya devam ediyor.

Bölgede bu yıl 16 yeni firma faaliyete geçerken, mevcut firmaların da büyümesiyle birlikte toplamda 2 bin 70 kişiye yeni istihdam sağlandı ve bölgedeki toplam çalışan sayısı 23 bin 370 kişiye ulaştı.

Ticaret hacminde Temmuz ayında yüzde 23.4, Ağustos ayında da yüzde 17.2 artış kaydeden Ege Serbest Bölgesi, bu yılın 8 ayındaki toplam ticaret hacmini ise geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 12,7 artırarak 3 milyar 426 milyon doların üzerine çıkardı. Türkiye’nin en büyük serbest bölgesi olma unvanını uzun yıllardır elinde tutan Ege Serbest Bölgesi aynı dönemde 1 milyar 577 milyon doların üzerinde ihracat gerçekleştirdi.

Ege Serbest Bölgesi, 2021 yılında 4,7 milyar dolarlık ticaret hacmi, 2,3 milyar dolarlık ihracat ve 21 bin 300 kişilik istihdam rakamına ulaşarak son 10 yıldaki en iyi büyümeyi yakalamıştı. Bu artış ivmesi bu yıl daha da üst noktalara çıkarılıyor. Bölgedeki firmalarda bu yıl 2 bin 70 kişiye yeni iş sağlandı. Tüm dünyada işsizliğin ve ekonomik sorunların büyüdüğü bir dönemde bölgemizde insanlara yeni iş alanları sağlıyor olmak bizleri mutlu ediyor.  

Ege Serbest Bölgesi Türkiye ekonomisinin yüz akı endüstri merkezlerinden biri olarak ağırlığını yıldan yıla arttırıyor. Biz başından beri Ege Serbest Bölgesinde yüksek katma değerli ürünleri üreten ve istihdam sağlayan firmaların kümelenmesini hedefledik ve çalışmalarımızı bu yönde gerçekleştirdik. Uyguladığımız bu doğru strateji sayesinde bölgemiz birim bazında en değerli ürünlerin üretildiği bir endüstri merkezi haline geldi. Bir kıyaslama yapacak olursak; İzmir’de 2021 yılı rakamlarıyla; yaklaşık 6 bin 500 firma toplamda 12,2 milyar dolarlık ihracat yaparken, 165 firmanın bulunduğu ESB’de bunun yaklaşık yüzde 19’u kadar ihracat gerçekleştirildi.

İhracat miktarını firma sayısına böldüğümüzde İzmir’de ihracatçı firma başına 1,9 milyon dolarlık ihracat düşerken, bölgemizde firma başına yaklaşık 14 milyon dolarlık ihracat düşüyor. Üstelik Ege Serbest Bölgesinden gerçekleşen ihracatın ortalama kilogram değeri 9 dolar seviyesinde. Bu değer 3,5 dolar seviyesinde olan Almanya’nın ihracatının kilogram bazındaki değerinden yaklaşık 3 kat daha fazla. Ege Serbest Bölgesi, geçtiğimiz yılın en çok ihracat yapan illeri sıralamasına girecek olsaydı Adana’dan sonra gelerek, 15. sırada yer alacaktı. İzmir’in Gaziemir ilçesinin herhangi bir mahallesinden daha küçük bir alandan, 37 ilinin toplam ihracatından fazla ihracat yapma başarısını gösterebilmişiz.

Gaziemir’deki Başarılı Model Bergama’ya Taşınıyor

1990 yılında kurulan Ege Serbest Bölgesi, günümüze kadar 90,5 milyar dolarlık ticaret hacmi gerçekleştirerek ekonomiye katma değer sağlamaktadır. Bölgenin doğrudan ve dolaylı olarak sağladığı ekonomik faydaların Gaziemir’i İzmir’in en gelişmiş ilçesi haline getirirken, kent ve ülke ekonomisinin kalkınmasında da öncü rol oynamıştır.  Ancak Ege Serbest Bölgesi, büyümesini tamamladı. Burada serbest bölgecilik konusunda sadece ülkemiz için değil, dünyada birçok ülkenin model aldığı bir uygulamayı gerçekleştirdik. Kentimize ve ülkemize büyük ekonomik fayda sağlayan bu modelini şimdi BASBAŞ tüzel kişiliği ile Bergama’da Batı Anadolu Serbest Bölgesi ile hayata geçiriyoruz.  

Bergama’da 2,5 milyon metrekare büyüklükteki arazide sahaya girerek Batı Anadolu Serbest Bölgesinin inşa sürecini başlattık.

Türkiye’nin önemli bir liman şehri olarak gelişmesini sürdüren İzmir, son yıllarda kara ve demir yolu bağlantıları ile daha da güçlü hale gelen lojistik üstünlüğünü, ancak yeni nitelikli endüstriyel alanlar yaratarak yatırım ve dolayısıyla ekonomik büyümeye dönüştürecektir. İşte bu noktada biz BASBAŞ tüzel kişiliği üzerinden İzmir’e tarihi bir fırsat sunuyoruz ve yeni bir başarı hikayesi yazmaya başlıyoruz. Deniz, kara ve demir yolu bağlantılarının kesiştiği noktada bulunan ve 1915 Çanakkale Köprüsü ile Anadolu’dan Avrupa’ya en hızlı ulaşım imkanına kavuşan bölge olan Bergama’da Batı Anadolu Serbest Bölgesinde yakın zamanda fabrika binalarının yükselişini göreceğiz. Burası yerli ve yabancı yatırımcının istediği tüm avantajları sunabilecek özelliklere sahip, nitelikli bir endüstri bölgesi olarak şimdiden yatırımcıların ilgisini çekmiş durumda.

20 Bin Kişiye İş İmkânı

Türkiye’nin yeni serbest bölgesi, daha çok yüksek katma değer ve istihdam yaratan sektörleri çekerek ekonomiye maksimum faydayı sunacak. Tamamlandığında 20 bin kişiyi doğrudan istihdam edecek ve yıllık 4 milyar doların üzerinde ticaret, 2 milyar doların üzerinde de ihracat sağlayacak olan Batı Anadolu Serbest Bölgesi, Türkiye’nin ikinci büyük liman bölgesi olan Aliağa limanlarına 30 dakika mesafede olması sayesinde yatırımcılara ürünlerini buradan dünya pazarlarına en hızlı ve ekonomik şekilde ulaştırma imkânı sağlayacak.

Bu sitede çerezler kullanır. Siteyi kullanmaya devam ederseniz, çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz. Daha fazla bilgi için tıklayınız.