ESBAŞ’ın kurucusu merhum Kaya Tuncer’in adı, 6 Ağustos 2014 tarihinde ABD’nin Alabama eyaletinde düzenlenen törenle, Huntsville şehrinde bulunan Uzay ve Roket Merkezinin “Şeref Listesi”ne yazıldı. ESBAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mary Tuncer, torunu Sylvie Cressman ve Uzay Kampı Türkiye Direktörü Scott Woodham’ın, Kaya Tuncer’i anlatan konuşmaları törene katılan misafirlerden büyük alkış aldı.
ABD Uzay ve Roket Merkezindeki Şeref Listesi, Uzay Kampı ailesinin seçkin üyeleri, eski çalışanları veya mezunları arasından kişisel kariyerlerinde fark yaratan, kamp programlarının gelişimi ve hedeflerine ulaşması için önemli katkılarda bulunan kişileri onurlandırıyor. Listede ünlü roketbilimci Dr. Wernher von Braun, uzay kampı mezunlarından uzaya ilk giden Astronot Dottie Metcalf-Lindenburger, Alabama Uzay ve Roket Merkezi’nin ilk yöneticisi Ed Buckbee gibi fark yaratan birbirinden özel 28 kişi yer alıyor.
Sözlerine ABD Uzay ve Roket Merkezi yetkililerine ve organizasyon komitesine teşekkür ederek başlayan Mary Tuncer; Kaya Tuncer’in 2000 yılında Uzay Kampı Türkiye ilk açıldığında, bina girişine “Dünya Gençlerine Bir Armağandır” yazılı bir plaket yerleştirdiğini ifade etti. Mary Tuncer yaptığı konuşmada “Kaya Tuncer’in bir iş adamı ve Ege Serbest Bölge kurucusu olarak gösterdiği başarı kendisine birçok şeyi yapabilmek için fırsat yarattı. O, önemli bulduğu ve karakterini ortaya koyan işleri yapmayı seçti. Uzay Kampı Türkiye sadece matematik ve bilimi teşvik etmemekte; farklı ülkelerden gelen genç insanlar arasındaki arkadaşlığı desteklemekte ve genç beyinlerin yeni olasılıkları düşünmesini sağlamaktadır” dedi.
Sözlerine kuruluşunun ilk yıllarında çok az öğrencinin ilgi gösterdiği Uzay Kampına katılımı arttırmak için kar amacı gütmeyen Uzay Bilimleri Eğitimiyle Küresel Dostluk Vakfını kurduklarını belirterek devam eden Mary Tuncer “Bu vakıf zaman içerisinde muhteşem işler başardı. Şimdi, Uzay Kampında her yaz sekiz adet uluslararası program yapılıyor. Kaya Tuncer’in başlatmış olduğu ve çoğu zaman dünya gençlerinin hayatını değiştiren bir tecrübe olan bu projeyi gururla sürdürmekteyim” dedi.
Mary Tuncer’in ardından kısa bir konuşma yapan torunu Sylvie, bu yaz ilk defa Uzay Kampı Türkiye’de kampa katıldığını belirterek, “Uzaya olan ilgim dedem sayesinde başladı. Uzay Kampına gittikten sonra uzaya olan ilgim daha da arttı. Dedemin resmini Uzay Kampının Şeref Listesinde görmek beni çok mutlu etti” dedi.
Konuşmasında Türkiye’de Uzay Kampı kurma projesinde en başından beri yer aldığını anlatan Uzay Kampı Türkiye Direktörü Scott Woodham, Kaya Tuncer’i hayalleri olan ve bu hayalleri gerçekleştirmek için yüksek kararlılığa sahip, gerektiğinde risk almaktan kaçınmayan bir vizyoner olarak tanımladı. Woodham; Tuncer’in gençlerin, eğitim ve arkadaşlık yoluyla yaşıtlarıyla bir araya gelmesinin uluslararası barışa katkı sağlayacağına inandığını belirterek bir mükemmeliyet merkezi olan Ege Serbest Bölgesinde Uzay Kampını kurarak ülkesine hizmet etmeyi hedeflediğini aktardı. “Bugün itibariyle kampta 50 ülkeden 150 bini aşkın genç ve yetişkine eğitim verdik. Uzay Bilimleri Eğitimiyle Küresel Dostluk Vakfı aracılığıyla değişik ülkelerden ve kültürlerden çocukların Uzay Kampı Türkiye’de bilim ve uzay aktivitelerine katıldı. Eminim Kaya Tuncer bununla gurur duyuyordur” şeklinde konuştu.
Bu sitede çerezler kullanır. Siteyi kullanmaya devam ederseniz, çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz. Daha fazla bilgi için tıklayınız.