HABERLER

ROY ROBSON TÜRKİYE CEO'SU SN. TİMUR ŞENGEZER İLE RÖPORTAJ

HABERLER

ROY ROBSON TÜRKİYE CEO'SU SN. TİMUR ŞENGEZER İLE RÖPORTAJ

ROY ROBSON TÜRKİYE CEO'SU SN. TİMUR ŞENGEZER İLE RÖPORTAJ
01 HAZ
Haberi Paylaş :

Firmanızın Türkiye’deki ve dünyadaki konumu nedir?

Ege Serbest Bölgesinde kendimize ait takım elbise üretimi yapmaktayız. Fakat Türkiye içerisinde birçok firmaya da fason mallar ürettirmekteyiz. 

Dünyada ise firmamıza üretim yapan Bulgaristan ve Macaristan gibi ülkeler bulunmaktadır. 44 Ülkede 1151 adet mağazada satışlarımız yapılmaktadır. 

 

Firmanızın kuruluşundan bugüne gelişmesine ilişkin bilgi verir misiniz?

Firmamız 1922 de kurulmuş bir firmadır. O günlerden günümüze kadarki süre zarfında kendini sürekli yenileyerek bugünlere kadar gelmiştir. Türkiye’de 2008 yılında yatırım yapmaya karar verildi. İlk üretimimizi 2008 Ekim ayında gerçekleştirdik. Başta günde 200 adet takım elbise üretimi ile başladık. Geride kalan altı yılda ikinci fabrikamızı açarak kapasitemizi günde 1200 adet takım elbiseye kadar yükselttik.

 

Firmanızın üretim, istihdam ve yatırım verilerini değerlendirir misiniz?

Üretim verilerinden az önce de bahsettiğim üzere üretim kapasitemiz günlük 1200 takım elbise, çalışan işçi kapasitemiz ise 650’dir. Yatırım olarak ilerleyen dönemlerde bir satış mağazası düşüncemiz var onu da kısa zamanda gerçekleştirmeyi planlıyoruz.

 

Ege Serbest Bölgesinde faaliyet göstermek, size ne gibi avantajlar sağlıyor?

• Üretici kullanıcılar için vergi avantajlarından yararlanma imkânı sunar. Yani açacak olursak üretim ruhsatı kapsamında faaliyet gösteren Serbest Bölge Kullanıcılarının imal ettikleri ürünlerin satışından elde ettikleri kazançları kurumlar vergisinden muaftır. Serbest Bölgelerde üretilen ürünlerin FOB bedelinin en az %85'ini yurtdışına ihraç eden kullanıcıların istihdam ettikleri personele ödedikleri ücretler gelir vergisinden müstesnadır. Bu oran Bakanlar Kurulu tarafından yüzde 50"ye kadar indirilebilir. Üretim faaliyetinde bulunan Serbest Bölge Kullanıcılarının, Serbest Bölgelerde gerçekleştirilen faaliyetleriyle ilgili olarak yapılan işlemleri ve düzenlenen kağıtları damga vergisi ve harçlardan müstesnadır.

• Orta ve uzun vadede planlar yapabilme imkanı tanımaktadır. Çünkü üretim yapan firmalara 45 yıllık üretim ruhsatı vermektedirler.

• Serbest Bölgeler, Türkiye-AB Gümrük Birliği'nin parçası sayıldığından, bölgelerden Türkiye veya AB menşeli ürünler ile Türkiye’de serbest dolaşım durumunda bulunan ürünlerin A.TR Belgesi düzenlenerek AB’ye gönderilmesi mümkündür. Üçüncü ülke menşeli ürünler ise Ortak Gümrük Tarifesi’nde belirtilen oran üzerinden Serbest Bölge Gümrük Müdürlüğüne gümrük vergisi ödenerek serbest dolaşıma geçirildikten sonra A.TR Belgesi düzenlenerek AB’ye gönderilebilir.

• Serbest Bölge faaliyetlerinden elde edilen kazanç ve gelirler, hiçbir izne tabi olmaksızın yurtdışına veya Türkiye'ye serbestçe transfer edilebilmektedir.

 

Ülkeye yatırım yapan yabancı firmaların serbest bölgelere bakışı nasıl?

Ülkeye yatırım yapan yabancı firmaların serbest bölgelere bakışı olumlu, çünkü avantajlarının bir kısmını az önce de belirttik. Bunun dışında, Türkiye’de işçilik gelişmekte olan ülkelere göre belki biraz daha pahalı ama çok daha kalitelidir. O yüzden yurtdışı seyahatlerimde görüştüğüm firma yetkilileri de ilerleyen dönemlerde üretimlerini Türkiye’ye kaydırabileceklerini söylüyorlar.

 

2014 yılının başından bu yana baş gösteren ekonomik gelişmeler firmanızı nasıl etkiliyor? Bu durum yatırımlara nasıl yansıyor?

Tabii ki dünyada baş gösteren bu ekonomik kriz bizim de bazı yapacağımız yatırımlarımızı ertelememize ve daha temkinli bir yol haritası çizmemize neden oldu. 

 

Bu sitede çerezler kullanır. Siteyi kullanmaya devam ederseniz, çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz. Daha fazla bilgi için tıklayınız.