Yenilenebilir enerji sektörünün, ülkenin en önemli kara, deniz ve demir yolu ulaşım ağları üzerinde kurulacak olan Batı Anadolu Serbest Bölgesinin sunacağı avantajlardan yararlanarak, sadece karasal rüzgâr türbin ekipmanları üretiminde değil, deniz üstü rüzgâr enerjisi türbinlerinde de bölgesinde küresel bir güç haline gelmesi hedefleniyor.
ESBAŞ’ın ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda, Bergama’da 2022 yılında yatırımlara hazır hale getirilecek olan Batı Anadolu Serbest Bölgesinin, iklim krizinin ulaştığı boyut nedeniyle dünyada önemi daha da artan yenilenebilir enerji yatırımlarının geleceğini nasıl etkileyeceği konusu masaya yatırıldı.
Batı Anadolu Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi A.Ş (BASBAŞ), Enerji Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (ENSİA) ve İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) iş birliğinde ESBAŞ Teknoloji Merkezi Konferans Salonunda düzenlenen ‘Yenilenebilir Enerji Sektörü Odağında Sanayinin Yıldızlarına Yeni Yatırım Alanı: BATI ANADOLU SERBEST BÖLGESİ’ toplantısında konuşan ENSİA Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kalaycı, Türkiye’yi yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği alanında ekipman, teknoloji ve proje üreten uluslararası bir merkeze dönüştürmek vizyonu ile sürdürdükleri çalışmalarla, İzmir ve bölgesini bir temiz enerji kümesi haline getirmeyi hedeflediklerini söyledi.
Batı Anadolu Serbest Bölgesinin, Türkiye’yi deniz üstü rüzgâr santrallerinin (RES) üretiminde de söz sahibi yapacağını vurgulayan Kalaycı, deniz üstü RES’lerde Karadeniz, Ege ve Akdeniz havzasının en şanslı ülkesinin Türkiye olduğunu belirterek, “Kümelenme merkezi olan İzmir ise deniz üstü RES’lerde adeta küresel bir üretim merkezi olabilecek her türlü olanağa sahiptir” diye konuştu.
Derin denizler olduğu için Ege, Akdeniz ve Karadeniz’de şimdiye kadar deniz üstü RES kurulamadığını kaydeden Kalaycı, teknolojinin gelişmesi sayesinde artık, deniz tabanına çakılı olmayan, yüzer tabanlı deniz üstü RES türbinlerinin üretilmeye başlandığına dikkat çekti. Alper Kalaycı, şunları söyledi: “Bu da çevremizdeki denizlerin potansiyelinin değerlendirilmesine yardımcı olacaktır. Batı Anadolu Serbest Bölgesi, hem coğrafi olarak düz bir bölge olması hem de Çandarlı Limanına kuş uçuşu yaklaşık 5 kilometre mesafede olması gibi özellikleri ile odağımızda deniz üstü RES’lerin de olması gerektiğini bize söylüyor. Deniz üstü RES’ler konusunda sektörde son yıllarda dikkat çekici şekilde yatırım ikliminin güçlendiğini gözlemliyoruz. Bu kapsamda, Batı Anadolu Serbest Bölgesinin yenilenebilir ve temiz enerji yatırımlarını odağına almış olması bizleri heyecanlandırmıştır. Rüzgâr türbinlerinde ölçek yıldan yıla büyüyor. Kanatlar 80 metrelerin üzerine çıkarken, kuleler ise daha da uzuyor. Bu açıdan yeni serbest bölgenin sunduğu lojistik imkanlar büyük önem kazanıyor. Şimdi bu avantajlarımızı yatırımcılara da iyi anlatmamız gerektiğini düşünüyoruz.”
YENİLENEBİLİR ENERJİNİN BAŞKENTİ İZMİR
İZKA Genel Sekreteri Dr. Mehmet Yavuz da, Türkiye’de rüzgar enerjisinden üretilen elektriğin yüzde 20’sini karşılayan ve sektörde 7 bin 500 kişiyi istihdam ederek, yıllık 500 milyon dolarlık ihracat sağlayan İzmir’in, artık bir adım sonrasını planlamaya başladığını belirterek, “Bergama’da kurulacak Batı Anadolu Serbest Bölgesi, rüzgar enerjisi, güneş enerjisi, jeotermal enerji, biokütle enerjisi ve yeşil hidrojene yönelik ekipman ve hizmet üreten firmalara önemli avantajlar sunarak, İzmir’in sektördeki yerini daha da güçlendirecektir” dedi.
İzmir’in sektörün ihtiyaçlarına cevap verebilecek nitelikte yeni bir yatırım alanı kazanmasının büyük önem taşıdığını vurgulayan Yavuz, şunları söyledi: “ Rüzgar enerjisi sanayisi burada konuşlandığı ve bu alanda Türkiye’nin lokomotif şehri haline geldiği için İzmir’de bu sektörü konuşuyoruz. Ege İhracatçı Birliklerimizin verilerine göre sektördeki firmalarımız bu yılı da ihracat şampiyonu olarak tamamladılar. Bununla beraber; tüm Türkiye’ye kurulum, bakım, onarım, mühendislik ve danışmanlık hizmetlerini veren güçlü firmaları da içeren geniş bir rüzgâr enerjisi ekosisteminin varlığı, bizleri bir adım sonrasını düşünmek için cesaretlendiriyor. Bu noktada biz, karasal rüzgar türbini ekipmanları üretiminde sadece ülkemizin değil yakın coğrafyamızın da üretim dağıtım merkezi haline gelen İzmir’in artık deniz üstü rüzgar enerjisi alanında da ekipman üretebilir, hizmet sunabilir konuma gelerek küresel gelişmeleri yakalaması gerektiğine inanıyoruz.”
BASBAŞ, YEŞİL ENERJİ FİRMALARINI DESTEKLEYECEK
Toplantıda Batı Anadolu Serbest Bölgesi ile ilgili bir sunum yapan ESBAŞ ve BASBAŞ Yürütme Kurulu Başkanı Dr. Faruk Güler, yıllık 4 milyar dolar ticaret hacmi ve 2 milyar dolar ihracat ile Türkiye’nin en büyük serbest bölgesi olan Ege Serbest Bölgesinin, bir benzerini de Bergama’da hayata geçireceklerini söyledi. Batı Anadolu Serbest Bölgesini, 2022 yılının ikinci çeyreğinden itibaren yatırımcıya hazır hale getirmeyi planladıklarını açıklayan Dr. Faruk Güler, yaklaşık 2,4 milyon metrekare alana sahip olan Bölgenin tam kapasiteye ulaştığında 20 bin kişiye doğrudan istihdam sağlayacağı, yıllık 4 milyar doların üzerinde ticaret hacmi ve 2 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştireceği bilgisini verdi.
Batı Anadolu Serbest Bölgesinin Kuzey Ege’nin talihini değiştireceğini kaydeden Dr. Faruk Güler, şöyle konuştu: “BASBAŞ, orta ve yüksek teknoloji, yenilenebilir enerji ile katma değerli üretim yaparak ekonomik değer yaratan ve yüksek istihdam kapasitesi olan firmaları Batı Anadolu Serbest Bölgesine çekmeye yönelik pazarlama faaliyetlerine ağırlık vererek, bölgenin sunduğu tüm avantajları en iyi şekilde değerlendirecek ve ülkemiz ekonomisine maksimum faydayı sağlamanın çabası içinde olacaktır. Bu hedef doğrultusunda öncelikli tercih edeceğimiz sektörlerin başında yenilenebilir enerji sektörü geliyor.”
Dr. Faruk Güler, güvenli enerji tedarikinin, dünyanın günümüzde karşı karşıya bulunduğu en büyük sorunlardan biri olduğunu ve küresel ısınmayı kontrol altında tutmanın tek yolunun enerjide fosil yakıt kullanımını azaltmaktan geçtiğini vurgulayarak, “Türkiye hidrolik, jeotermal, rüzgar ve güneş enerjisi potansiyelleri bakımından son derece elverişli bir konuma sahiptir. Türkiye Güneş Enerjisi Platformu’nun araştırmasına göre; 2023 yılında güneş enerjisi yatırımlarının 23 GW kapasitesine ulaşması durumunda 400 bin kişiye istihdam olanağı doğacak. Türkiye, yenilenebilir enerji potansiyelini en iyi şekilde değerlendirmesi durumunda hem ekonomik açıdan güçlenecek, hem de yeşil iş imkânları yaratarak çevreci kalkınmayı desteklemiş olacaktır. BASBAŞ, Batı Anadolu Serbest Bölgesinin ülkenin yeşil kalkınmasında önemli rol oynamasını sağlayacak, özellikle yenilenebilir enerji yatırımlarının bölgede kümelenmesini teşvik edecektir. Ayrıca BASBAŞ, bölgede üretilecek kanat ve gövde gibi büyük hacimli ürünlerin limanlara kolay sevkiyatını sağlamak için, Batı Anadolu Serbest Bölgesini limanlara bağlayacak tren yolu imkanlarının sağlanması için de gerekli çalışmayı yapacaktır.” diye konuştu.
Bu sitede çerezler kullanır. Siteyi kullanmaya devam ederseniz, çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz. Daha fazla bilgi için tıklayınız.