ESBAŞ'daki başarının BASBAŞ'da yakalanabileceğini kaydeden ESBAŞ ve BASBAŞ Yürütme Kurulu Başkanı Dr. Faruk Güler, tüm imkanların yüksek katma değerli üretim için akıllıca kullanılması gerektiğini söyledi.
Ekonomi Muhabirleri Demeği (EMD) İzmir Şubesi, ESBAŞ Teknoloji Merkezi’nde, Nasıl Bir Ekonomi Gazetesi yöneticilerini İzmir’in iş dünyası temsilcileri ile İzmir basın camiasını bir araya getirdi. Toplantıya ESBAŞ CEO'su Faruk Güler, Ekonomi eski Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Meclis Başkanı İbrahim Gökçüoğlu, Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) önceki dönem Başkanı Sabri Ünlütürk Ege Tekstil ve Konfeksiyon ihracatçıları Birlik Başkanı Burak Sertbaş, EGEV Başkanı Mehmet Ali Susam ile iş dünyası temsilcileri ve sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri katıldı.
Toplantıda konuşan Ege Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi A.Ş. (ESBAŞ) ve Bergama Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi A.Ş. (BASBAŞ) Yürütme Kurulu Başkanı Dr. Faruk Güler, 24 bin istihdam ve 2.5 milyar dolarlık ihracatı olan Ege Serbest Bölgesindeki başarının yeni serbest bölgede de yakalanacağını ESBAŞ'ın 33. yıllık tecrübesi sayesinde BASBAŞ’ın daha iyi olacağını söyledi. İzmir'in her konuda bir üretimin merkezi olduğunu belirten Dr. Faruk Güler, "İnsan gücünü tolare edemeyecek ve insanların fikirlerinden, yaratıcılığından, deneyiminden faydalanmayı planlamayan şirketler zaten serbest belgelere gelmemeli. Çünkü bizler sürdürülebilir bir işletmenin işçiyi ucuz işgücü olarak görmediğine ve insanların fikirlerinden, düşüncelerinden faydalanması gerektiğine inanıyoruz" açıklamalarında bulundu.
BASBAŞ yeni bir üretim üssü olabilir
İzmir'in enerji üretiminde özellikle de rüzgar enerjisinde önemli bir merkez olduğunu da vurgulayan Güler, 'yeşil hidrojen' başlığının altını çizdi Güler, "Türkiye'de üretilen rüzgar enerjisinin çok önemli bir kısmı İzmir’de üretiliyor. Artık büyük yatırımların yanı sıra, küçük parça ve yazılım üretimine kadar çeşitli alanlarda firmalar da faaliyete başladı. Sadece karada değil deniz için de üretimler yapılmaya başlandı. Yüzer platformlarla rüzgar enerji santralleri (RES) denizde kullanıp elektrik üretiyor. Diğer yandan elektrikli araba gibi hareket halindeki araçların şarj edilmesi için de hidrojen ile birlikte hibrit teknolojiler konuşuluyor. Hidrojen 3 dakikada doluyor ve aracı yaklaşık bin kilometre götürüyor. Hidrojen için de çok elektrik gerekiyor, Ama denizin ortasına rüzgar türbini koyup hidrojeni o adada üretirseniz çok daha ucuza yeşil hidrojen üretmiş olursunuz. Böylece elektrikli arabada akü sorunu da ortadan kalkacak. Bu tür yatırımlar için BASBAŞ bir üretim üssü olabilir" diye konuştu
Yüksek katma değerli üretim vurgusu
BASBAŞ bünyesinde özel bir sanayi bölgesi ilan edilip edilemeyeceğine yönelik de çalışmaların sürdürüldüğünü söyleyen Faruk Güler, katma değerli üretim yapılması gerektiğini vurguladı. Güler, "Eğer deniz kenarında yani Çandarlı'da böyle bir projeyi hayata geçirirsek çok büyük bir atılım atılmış olur. Ama bizim bunları çok hızlı yapmamız gerekir. Fakat ülkemizde maalesef işler istediğimiz hızda gitmiyor. Bergama'nın gerek Çanakkale yoluna yakınlığı gerekse Nemrut limanlarına olan mesafesi nedeniyle oldukça önemli bir ulaşım noktasında. Demiryolu için de bir proje var fakat henüz hayata geçmedi. Serbest bölgenin hayata geçmesiyle demir yolunun yapılması için incelemeler ve araştırmalar başladı. İşte tüm bu imkanları yüksek katma değerli üretim için akıllıca kullanılmalıyız” ifadelerini kullandı.
Bu sitede çerezler kullanır. Siteyi kullanmaya devam ederseniz, çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz. Daha fazla bilgi için tıklayınız.